Výborné kyselé

Použijeme – li k dochucení našeho jídla správný ocet, můžeme ho proměnit v pravou lahůdku. Jaké jsou ty základní druhy našich kyselých pomocníků? A jak je používat?
 
Univerzální lihový
Kvasný lihový 8% ocet byl dlouho prakticky jediným na regálech našich obchodů. Používal se tedy univerzálně do všech jídel. Tento ocet se výborně hodí především ke konzervaci. Skvěle ochutí hlavně okurkové nálevy. Je to díky jeho unikátnímu složení. Najdeme v něm také karamel a estragon.
 ocet z jablek
Jablečný na dresinky i maso
Tento ocet se hodí pro studenou kuchyni. Ochucujeme s ním salátové zálivky a dresinky. Dobře si rozumí s chutí sýrů. K salátům se doporučuje hlavně gouda nebo ementál. V dresinku si jablečný ocet rozumí s oleji z oliv, slunečnice i řepky, s chutí medu, kopru, česneku, hořčice a bylinek. Je vhodný i do marinád na maso, především vepřové. Je pak jemnější a křehčí.
 
Vinný do studené kuchyně
Vinný ocet má základní dva druhy, každý jedinečné chuti. Bílý a červený. Oba používáme ve studené kuchyni do salátových zálivek, dochucení marinád a majonéz. Přidáváme je též do omáček a polévek. Bílý se doporučuje do receptů středomořské kuchyně, kde dobře dochutí ryby a mořské plody.
 utopenci ve sklenicích
Balzamikový pro vůni Itálie
Má jemnou nasládlou chuť. Jeho zvláštností je to, že časem zraje. Výsledná chuť tak záleží nejen na způsobu přípravy, ale také stáří. Pravý Balsamico ocet je vyráběn od začátku 17. století v Itálii. Jeho domovem je město Modena. Základní surovinou k jeho výrobě je zahušťovaný vinný mošt z vína odrůdy Trebbiano. Italové mají k výrobě tohoto produktu nastavena přísná pravidla. Protože tepelná úprava by měla velký vliv na jeho chuť, používá se jen v kuchyni studené. Hodí se především k finálnímu dochucení jídel přímo na talíři. Dochutit s ním můžeme ovocný salát, zeleninu, sýr, italské rizoto, maso, ale i dezert či zmrzlinu.
 
Bylinkový na zeleninu
Je to vlastně směs lihového a vinného octa a bylinek. Tato kombinace se hodí především k doladění chuti salátů ze zeleniny. K zelenině stačí přidat zálivku z tohoto octa, cukru a oleje. A výborný salát je hotový!
 

Výborné kyselé
Ohodnoťte příspěvek